Re: Ochrana zvierat a punk? (nepřečteno)
Lesikovinka23 píše:...btw. líbí se mi, jak článek zakládá na jedné fotce a usuzuje z ní, že "pokud by se takto chovali všichni lidé na Zemi, byl by už dávno konec světa" - aniž by autor věděl, jaký bylo další počínání té holky. hodila ten bordel z okýnka? nebo normálně do koše? nebo do kontejneru na plasty? nebo si ty plastový krabičky vzala s sebou domů, aby je mohla opakovaně používat? taky zcela ignoruje fakt, že využila hromadnou dopravu a jela vlakem, což je o dost ekologičtější, než kdyby např. využila vlastní auto... ale kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde
Jde o to, že se odnikud vytáhla nějaká dívčina, která je na svůj věk strašlivě přechytralá a uvědomělá a snaží se nám všem poradit, jak máme zachránit svět. Je to jen loutka v rukou PR nějaké eko-organizace, nepřipadá mi pravděpodobné, že by jako self-made women vůbec dokázala zaujmout širší posluchačstvo a být tak respektovaná, aby byla zvaná jako odborník na konference o klimatických změnách. Byla tam jen jako taková bizarní zajímavost, vox populi, vox Dei. Sama si možná myslí, jak dokáže ovlivnit světové politiky a změnit svět k lepšímu, ale popravdě jí má každý z nich víme kde. Prostě mesiášské poselství naivní holky. Naivní o to víc, že se nechá "nachytat" takovým způsobem, vpodstatě proti smyslu toho, proti čemu bojuje. Takhle to vidím já.
Imho u nás (v Evropě) se lidé snaží chovat odpovědně. Jenže s vyšší životní úrovní prostě úměrně roste ekologická zátěž, ať se snažíme sebevíc. Plno věcí jde omezit, o tom žádná - docela často se pozastavuju nad tím, že doma vytřídím jeden až dva pytle plastů každý týden. Neuvěřitelné kvantum odpadu, na objem skoro stejně jako klasického komunálního (a to se snažím maximálně třídit papír, sklo i bioodpad). Všechno je důkladně balené, skoro platí, že čím menší věc, tím víc odpadu.
Na jednu stranu se chceme chovat ekologicky/odpovědně k přírodě, na druhou stranu si chceme udržet a zvyšovat životní standard. Je to otázka priorit. Uvedu příklad: způsob cesty do práce. Když jedu sockou, trvá mi to 90 minut, když jedu autem, jsem tam za 40 minut. Autem nebo busem? V odpovědi na tuto praktickou otázku, kterou si pokládám víc jak 200x za rok, ekologie opravdu nehraje žádnou roli. A tak je to s většinou situací. A nejen u mne.