Přejít na obsah

Pokročilé hledání
punkuj.com
FAQ  •  Registrovat  •  Přihlásit se

Doporučujeme: Stříbrné šperky | Metalové oblečení
  • Obsah fóra ‹ Všeobecná témata ‹ Punkuj Diskuze
  • Verze pro tisk
  • Následující téma | 
  • Předchozí téma | 

Česi a slovenčina

Téma je libovolné, ale buïte slušní!

Odeslat odpověď
Přejít na nepřečtené příspěvky • Příspěvků: 41 • Stránka 1 z 3 • 1, 2, 3
>>
<<

totalpunk

Punkuj class 1
Punkuj class 1

Poděkoval ostatním: 45

Obdržel děkování: 0× v 0 příspěvku

Nový příspěvek 04 úno 2012 02:06 od totalpunk

Česi a slovenčina (nepřečteno)

Počul som a aj som čítal, že Česi nerozumejú po slovensky. Je to pravda alebo rozumiete nám normálne? Pretože ja rozumiem po česky úplne normálne a ani čítať knihu mi nerobí problém...
>>
<<

MetalShop
Produkt
mikina pánská se zipem Nightwish 1 ...
Jen 890 Kč
Produkt
tričko Nightwish "Eva" 147749 - NUCL...
Jen 599 Kč
>>
<<

hughito

Punkuj Moderátor
Punkuj Moderátor

Poděkoval ostatním: 0

Nový příspěvek 04 úno 2012 02:49 od hughito

Re: Česi a slovenčina (nepřečteno)

Je to problém mladej generácie, ktorý sa však dá chápať. Jednoducho nemajú taký kontakt od nízkeho veku s naším jazykom ako my s ich

. Aj keď, ja keď som pár rokov späť hrával aktívne Vietcong a bol som v kontakte (rečovom) s mnohými Čechmi, mladými (13-16 rokov), nikdy som sa nestretol s tým, že by mi nerozumeli.
Usilovaním sa o nemožné človek vždy dosiahol to, čo možné je. Tí, ktorí z opatrnosti neurobili viac ako považovali za možné, nikdy neurobili ani jeden krok dopredu. M. Bakunin
>>
<<

cretino

Punkuj Admin
Punkuj Admin

Poděkoval ostatním: 214

Obdržel děkování: 224× v 155 příspěvcích

Nový příspěvek 04 úno 2012 12:31 od cretino

Já s tím problém určitě nemám :) Ted mám i slovenskou přítelkyni a žádné bariéry nenastaly... Já sem zatím nepozoroval, že by děti neuměli slovensky, ale možné to je... Spíš si ale myslím, že půjde o ty rozdílné slova, jako izbica, riad apod. (doufám, že jsem to napsal dobře :) ) Na Slovensku máte tu výhodu, že používáte i český dabing (nebo aspon doufám, že pořád) to těm děckám taky hodně dá...
>>
<<

hughito

Punkuj Moderátor
Punkuj Moderátor

Nový příspěvek 04 úno 2012 13:56 od hughito

Izbica ? :D

Izba = pokoj.

U nás vyjadruje slovo pokoj iba stav = klid.
Usilovaním sa o nemožné človek vždy dosiahol to, čo možné je. Tí, ktorí z opatrnosti neurobili viac ako považovali za možné, nikdy neurobili ani jeden krok dopredu. M. Bakunin
>>
<<

Smith

Punkuj Moderátor
Punkuj Moderátor

Poděkoval ostatním: 203

Obdržel děkování: 284× v 232 příspěvcích

Nový příspěvek 04 úno 2012 16:14 od Smith

Já jsem dítě porevoluční, nicméně se slovenštinou jsem nikdy problém neměl. I když jsem v reálu s moc slováky nemluvil, vždycky jsem se pohyboval na diskuzních fórech kde byli, se slovenštinou jsem se hodně potkával při hraní CS, dívával jsem se na slovenské TV kanály, poslouchal slovenské kapely. Snad jediný problém nastává u psané formy, když dotyčný píše a formuluje jako prase. Slovensky mluvit dokážu, ale nijak zvlášť plynule, musím u toho přemýšlet :) Jinak třeba tady na fóru tak nějak vůbec nevnímám, jestli čtu slovenštinu nebo češtinu.
Žádosti o obnovení mrtvých odkazů v mých příspěvcích pište prosím přimo mně do soukromé zprávy, vše mám stále k dispozici.
Obrázek
>>
<<

Vidlák

Punkuj class 7
Punkuj class 7

Nový příspěvek 04 úno 2012 16:49 od Vidlák

Já v létě makal s kupou slováků. Vždycky rozumím, občas nevím nějaké slovíčko, které není moc časté. Problém mi občas dělal různý slang, hlavně u východňarů. Nezaznamenal jsem za celý život, že by mí vrstevníci měli výraznější problém se slovenštinou, ale asi je pravda, že slováci umí lépe česky než my češi slovensky ;). Taky asi trochu záleží odkud člověk je, jestli ze západu, nebo východu, protože nářečí často míchají slova, znějí podobně atd.
Jinak souhlasím s tím dabingem to taky určitě dělá svoje, když to člověk odmlada odposlouchává...
Morálna sila v nás, slobodná mysel. Len taký život má naozaj zmysel (Načo Názov)
>>
<<

hughito

Punkuj Moderátor
Punkuj Moderátor

Nový příspěvek 04 úno 2012 17:37 od hughito

Tak my deti 90-tych rokov sme vyrastali na zásadne českom dabingu, čiže pre nás to bolo takmer druhý rodný jazyk. Takisto ja žijem na západnom slovensku, 15 km od hraníc, čiže aj nás miestny dialekt má mnohé prvky prebraté z českého jazyka.

Keby som chcel, tak nemám výraznejší problém po česky aj hovoriť, samozrejme, nebolo by to úplne bez chyby. Čo sa týka písania, tam by bolo treba doštudovať pár vecí, ktoré sú odlišné od nášho jazyka a takisto bez problémov. :)
>>
<<

sapi.oi

Punkuj class 7
Punkuj class 7

Nový příspěvek 04 úno 2012 18:03 od sapi.oi

snad jedine čo bolo slovenské bol od kuka do kuka a qvix a qvixina a ešte par dalších čo stali zato. potom už fakt asi prevažoval český dabing. inak mne robia problém česke názvy mesiacov v roku ani za boha si ich neviem zapamätať
>>
<<

hughito

Punkuj Moderátor
Punkuj Moderátor

Nový příspěvek 04 úno 2012 19:44 od hughito

Heh, tie som sa asi rok späť normálne naučil, lebo ma to už štvalo pri čítaní literatúry, že neviem o aký mesiac ide.

Inak vedia bratia Česi ozrejmiť, ako vznikli tieto názvy ? Väčšina štátov prebrala latinské názvy.
>>
<<

the_pivo

Punkuj class 7
Punkuj class 7

Poděkoval ostatním: 9

Obdržel děkování: 1× v 1 příspěvku

Nový příspěvek 04 úno 2012 20:08 od the_pivo

Ja s češtinou problém nemám. No čo sa týka malých detí cca 5-6 rokov, slovenské decko vie v pohode po česky, sesternica má malého chlapca (chodí ešte len do škôlky) a po česky rozumie lebo pozerá rozprávky s českým dabingom. Dokonca niektoré slová hovorí po česky a nie po slovensky :D No mám známu z CZ (Ústi nad Labem) a jej synovec vraj nerozumie keď niekto hovorí po slovensky.
Neverím nikomu, len sebe. Dnes už aj ľudia, ktorých pokladáš za priateľov dokážu byť hrozné svine.

..jediná žena čo pochopila mužov už nežije, lebo umrela od smiechu...
>>
<<

morlum

Punkuj V.I.P.
Punkuj V.I.P.

Obdržel děkování: 4× v 4 příspěvcích

Nový příspěvek 04 úno 2012 20:51 od morlum

Rozumím bez problémů.
"The first revolt is against the supreme tyranny of theology, of the phantom of God.
As long as we have a master in heaven, we will be slaves on earth." - Mikhail Bakunin
>>
<<

trojka

Punkuj Moderátor
Punkuj Moderátor

Poděkoval ostatním: 313

Obdržel děkování: 53× v 45 příspěvcích

Nový příspěvek 04 úno 2012 20:56 od trojka

Já se slovenštinou nemám žádný problém, v práci máme jednu Slovenku a komunikace je úplně bez problémů. Myslím, že problém o tom zda mladá generace rozumí nebo nerozumí je možná trochu jinde, zažil jsem pár situací, že ten dotyčný spíš nebyl ochotný naslouchat druhému a opovrhoval tím, že mluví trochu jinou řečí.
Obrázek
http://rawezin.wgz.cz
>>
<<

rudeman

Punkuj Uploader
Punkuj Uploader

Poděkoval ostatním: 36

Obdržel děkování: 240× v 183 příspěvcích

Nový příspěvek 04 úno 2012 23:14 od rudeman

Až na pár slov pohoda. Ale kamoš ze Slovenska se třeba za 2 roky výborně naučil po hanácke (jeho slovenské přízvuk + hanáčtina dělá problémy aji čistokrevném slovákum, nedé bože hanákom - čecha nepočitam).
>>
<<

Bakunin Skin Ogrgel

Punkuj class 10
Punkuj class 10

Obdržel děkování: 1× v 1 příspěvku

Nový příspěvek 04 úno 2012 23:27 od Bakunin Skin Ogrgel

v ČR fungujem už niečo cez 6 rokov. bežne sa stretávam s tým, že ludia v stredoškolskom veku a mladší mi nerozumejú moc. dokonca aj vrstevníci na výške niekedy nedávali keď som sypal po slovensky. zvykol som si už vyprávať tak československy. namiesto toho aby som milionkrát povedal niečo slovensky a aj tak bez ohlasu, poviem to radšej po česky. dá sa to predpokladať už dopredu s ktorými výrazmi by boli problémy.
mimochodom keď sa čech akéhokoľvek veku snaží hovoriť po slovensky tak prakticky vždy je to úplná tragédia. nepokúšajte sa o to! okrem toho, že väčšinou zle vyslovujete a skloňujete naše slová, máte aj nehorázny prízvuk, ktorý neviete zakryť. je to podobné jak poliaci, tiež sa nevedia zbaviť prízvuku. ináč mne sa lúbi moraváčtina. hantec a aj dialekt zo slovácka. a tie roky strávené v brne ma naučili poznať pražáka podľa prvého slova:D
Aj tak všetci pokapú.
>>
<<

megac

Punkuj class 6
Punkuj class 6

Poděkoval ostatním: 3

Obdržel děkování: 7× v 5 příspěvcích

Nový příspěvek 08 úno 2012 20:27 od megac

Se slovenštinou problémy nemám. Před revolucí bylo v televizi spousta pořadů ve slovenštině, poslouchám slovenské kapely, bavím se se Slováky.
Btw: dnes, (8.2.) je to 19 let od měnové odluky, tehdá vznikly samostatné koruny česká a slovenská. Tím jsme se definitivně rozdělili (a bylo to dobře).
Další

Odeslat odpověď

Zpět na Punkuj Diskuze